Κότα γεμιστή με ριζότο στη γάστρα

Κότα γεμιστή με ριζότο στη γάστρα

5 (1) | Αξιολογήστε
Close

Διαλέξτε παρακάτω για να αξιολογήσετε

Δείτε με τα μάτια της γεύσης πόσο αρμονικά παντρεύονται τα λαχανικά του ριζότο με το άρωμα του ψητού πουλερικού, που μέσα στη γάστρα γίνεται κυριολεκτικά «λουκούμι»!

  • Σερβίρει6
  • Χρόνος προετοιμασίας20 Λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος90 Λεπτά

Υλικά

  • 1 κότα ελευθέρας βοσκής (2-2½ κιλά)
  • 1 φλ. κρασί λευκό για το ψήσιμο

  • ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  • 2 μερίδες Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Κότας
  • 4 φλ. νερό χλιαρό
  • 1 φλ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 φλ. ρύζι για ριζότο (αρμπόριο, καρολίνα ή καρναρόλι)
  • 2 κολοκυθάκια, κομμένα σε κυβάκια
  • 1 μελιτζάνα, κομμένη σε κυβάκια
  • 2 καρότα κομμένα σε κυβάκια
  • ½ φλ. παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένη
  • 1 φλ. φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος
  • Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  • Ετοιμάζουμε το πουλερικό ως εξής: το πλένουμε, το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, το αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά και εξωτερικά και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα βαθύ σκεύος, βράζουμε τις μερίδες του ζωμού με το νερό για 2΄ - 3΄. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Σε αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε ½ φλ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 2΄ περίπου.
  • Ρίχνουμε τα λαχανικά και 1 φλ. από τον ζωμό και αλατοπιπερώνουμε. Μόλις απορροφηθούν τα υγρά, προσθέτουμε 1 φλ. ζωμό ακόμη, την παρμεζάνα, τον άνηθο, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  • Γεμίζουμε το πουλερικό με το μείγμα του ρυζιού και κρατάμε ξεχωριστά τη γέμιση που θα περισσέψει (ράβουμε προαιρετικά στην κοιλιά). Βάζουμε την κότα σε γάστρα, με την πλευρά του στήθους προς τα κάτω, και την περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 50΄. Γυρίζουμε την κότα, την περιχύνουμε με το κρασί και με τα τελευταία 2 φλ. από τον ζωμό και μοιράζουμε στο σκεύος τη γέμιση που κρατήσαμε ξεχωριστά.
  • Σκεπάζουμε τη γάστρα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180° C και ψήνουμε για 30΄ ακόμη.
  • Τέλος, αφαιρούμε το καπάκι του σκεύους, αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 200° C και ψήνουμε για 10΄-15΄ περίπου, έως ότου ροδοκοκκινίσει το πουλερικό.
  • Αποσύρουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε την κότα κομμένη σε μερίδες συνοδεύοντας με τη γέμιση.
close