Φουρνιστό μακαρονάκι με κιμά

Φουρνιστό μακαρονάκι με κιμά

4 (1) | Αξιολογήστε
Close

Διαλέξτε παρακάτω για να αξιολογήσετε

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει το κοφτό μακαρονάκι με θαλασσινά, αλλά πηγαίνει εξαιρετικά και με τον κιμά. Μια δοκιμή της συνταγής αυτής, θα σας πείσει!

  • Σερβίρει4
  • Χρόνος προετοιμασίας30 Λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος25 Λεπτά

Υλικά

  • 1 μερίδα Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Λαχανικών
  • 350 γρ. κοφτό μακαρονάκι, μέτριο
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • 1 κ.γ. πελτές ντομάτας
  • 400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από σπάλα
  • 2 μεγάλες, ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κοφτό κ.γ. καστανή ζάχαρη
  • ½ φλ. φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος (μόνο τα φύλλα)
  • 1 φλ. κασέρι χονδροτριμμένο
  • ½ φλ. γραβιέρα χονδροτριμμένη
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ετοιμάζουμε το μακαρονάκι ως εξής: σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει μπόλικο νερό και ανακατεύουμε τον ζωμό, Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Λαχανικών, μέχρι να διαλυθεί στο καυτό νερό. Μόλις κοχλάσει το νερό ρίχνουμε το μακαρονάκι και ανακατεύουμε. Βράζουμε το ζυμαρικό σύμφωνα με τον προτεινόμενο χρόνο. Στραγγίζουμε το μακαρονάκι όταν είναι έτοιμο και κρατάμε ξεχωριστά τον ζωμό.
  • Ετοιμάζουμε τον κιμά ως εξής: σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με λίγο αλάτι, για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε στη συνέχεια τον κιμά και δυναμώνουμε τη φωτιά. Τον ανακατεύουμε με κουτάλα και τον σοτάρουμε για 5 - 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Σβήνουμε με τις τριμμένες ντομάτες και προσθέτουμε 2 κουτάλες από το ζωμό που βράσαμε το κοφτό μακαρονάκι. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά και να μείνει ο κιμάς με το λάδι του. Αν στεγνώσει πιο γρήγορα, μπορούμε να προσθέσουμε άλλη 1 κουτάλα από το ζωμό. Περίπου 3 λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Αδειάζουμε το κοφτό μακαρονάκι σε ένα μέτριο, σχετικά βαθύ πυρίμαχο ταψί, το περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα των τυριών, σκεπάζουμε ομοιόμορφα με το μείγμα του κιμά και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τριμμένα τυριά.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 20 - 25 λεπτά, μέχρι να λιώσουν και να ροδίσουν ελαφρά τα τυριά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
  • ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΝΤΙΝΑΣ:
  • Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη σάλτσα με 1 ψιλοκομμένη πιπεριά, πράσινη ή Φλωρίνης, ή ακόμα και με 1 - 2 μικρά ψιλοκομμένα κολοκυθάκια. Τα υλικά αυτά θα τα σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι.
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη γραβιέρα και το κασέρι με όποιο άλλο κίτρινο τυρί θέλουμε ή έχουμε στο ψυγείο μας, όπως ένταμ, γκούντα, έμενταλ ή μετσοβόνε. Για πιο πικάντικο αποτέλεσμα, αντικαθιστούμε τα τυριά αυτά με 1 φλιτζάνι θρυμματισμένη φέτα.
  • Tip:

    Το φαγάκι αυτό γίνεται εξίσου νόστιμο με Knorr «Σπιτικός» Ζωμό Κότας αντί για Knorr «Σπιτικός» Ζωμό Λαχανικών.

close