Γρήγορο ταζίν κοτόπουλου
Ταζίν λέγεται το πήλινο ή κεραμικό σκεύος μέσα στο οποίο οι μαροκινές νοικοκυρές μαγειρεύουν πολλά παραδοσιακά φαγητά. Παράδειγμα, αυτό το ιδιαίτερα γευστικό κοτόπουλο με αμύγδαλα, πράσινες ελιές και πολλά αρώματα.
- Σερβίρει4-6
- Χρόνος προετοιμασίας10 Λεπτά
- Χρόνος μαγειρέματος20 Λεπτά
Υλικά
- 1 κιλό μπουτάκια ή κοπανάκια κοτόπουλου
- 3 κ.σ. ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός
- 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. Βιτάμ με βούτυρο
- Χυμός από ½ λεμόνι
- 1 μερίδα Knorr«Σπιτικός» Ζωμός Κότας
- ½ λεμόνι, κομμένο σε φέτες
- ½ φλ. αμυγδαλόψιχα
- ½ φλ. πράσινες ελιές (χωρίς κουκούτσι)
- 1 κ.σ. κύμινο σε σκόνη
- ½ κ.γλ. νιφάδες τσίλι
- 2 κ.σ. φρέσκος κολίανδρος για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου με τον μαϊντανό, το σκόρδο το μισό Βιτάμ και τον χυμό λεμονιού.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο Βιτάμ σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2΄-3΄ ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μαραθεί. Βγάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε στο τηγάνι το κοτόπουλο και ψήνουμε για 5΄-7΄, μέχρι να ροδίσει.
- Προσθέτουμε τον ζωμό κότας, τις φέτες λεμονιού, τα αμύγδαλα, τις ελιές, το κύμινο, το τσίλι και 4 φλ. νερό. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για 20΄, μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο. Σερβίρουμε με κους-κους και φρέσκο κόλιανδρο.
Tip:
Το ταζίν είναι μαροκινό πήλινο ή κεραμικό σκεύος με ψηλό κωνικό καπάκι που μοιάζει με γάστρα, ιδανικό για αργό μαγείρεμα.