Κοτόπουλο με θυμάρι και λεμόνι

Κοτόπουλο με θυμάρι και λεμόνι

0 (0) | Αξιολογήστε
Close

Διαλέξτε παρακάτω για να αξιολογήσετε

Ένα πιάτο που φέρνει στο νου και στη γεύση τα αρώματα μιας κυκλαδίτικης πλαγιάς, με το θυμάρι να κυριαρχεί και να γίνεται βάση για μια μοναδική στην αίσθηση και στη νοστιμάδα, σάλτσα!

  • Σερβίρει4-6
  • Χρόνος προετοιμασίας15 Λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος75 Λεπτά

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο (2 κιλά περίπου)
  • 2 κύβοι Knorr Ζωμός Κότας
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
  • ½ ματσάκι φρέσκο θυμάρι
  • 1 μεγάλο λεμόνι (κατά προτίμηση ακέρωτο)
  • 300 ml νερό
  • ½ ματσάκι φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

  • Αλείφουμε το κοτόπουλο, εσωτερικά και εξωτερικά, με έναν κύβο διαλυμένο σε λίγο ελαιόλαδο.
  • Τοποθετούμε το θυμάρι και το λεμόνι (ολόκληρο) στο εσωτερικό του κοτόπουλου, έτσι ώστε να αρωματιστεί σωστά το πουλερικό.
  • Σε βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ψήνουμε το κοτόπουλο για 3΄-4΄ περίπου, χωρίς να το γυρίσουμε. Αποσύρουμε το κοτόπουλο και κρατάμε ξεχωριστά τα ζουμάκια στο σκεύος.
  • Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε ταψί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 50΄-60΄ περίπου (ελέγχουμε το ψήσιμο τρυπώντας βαθιά το κοτόπουλο με πιρούνι).
  • Αποσύρουμε από τον φούρνο, τοποθετούμε το κοτόπουλο σε μπολ και το σκεπάζουμε με μεμβράνη, μέχρι να ετοιμάσουμε τη σάλτσα.
  • Ανακατεύουμε τα ζουμάκια του κοτόπουλου με το νερό και τον δεύτερο κύβο, στο τηγάνι. Βράζουμε τη σάλτσα για 15΄.
  • Εν τω μεταξύ, κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και προσθέτουμε προαιρετικά 2-3 μικρά κομμάτια στο τηγάνι. Συμπληρώνουμε λίγο νερό, εάν είναι απαραίτητο.
  • Περιχύνουμε το υπόλοιπο κοτόπουλο με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.
  • Tip:

    Συνταγή του Chef Marco Pierre White

    Ο chef προτείνει:

    Δύο είναι τα μυστικά για να πετύχουμε ένα τέλειο ψήσιμο στο κοτόπουλο μας. Το πρώτο είναι το μείγμα που φτιάχνουμε για να αλείψουμε το κοτόπουλο μας, λιωμένος κύβος κότας της Knorr με ελαιόλαδο. Το δεύτερο είναι ο τρόπος που αλείφουμε το κοτόπουλο. Χρειάζεται να αλείψουμε το κοτόπουλο με το μείγμα μας όχι μόνο εξωτερικά αλλά και από μέσα, στο εσωτερικό του. Με αυτό τον τρόπο, όταν το κοτόπουλο αρχίζει να ψήνεται, θα ποτιστεί ολόκληρο παίρνοντας ένα ωραίο χρώμα αλλά και διακριτικό άρωμα. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψω το σπιτικό κοτόπουλο.

    Θα τοποθετήσουμε το κοτόπουλο σε ένα μπολ και θα το καλύψουμε με μια διάφανη μεμβράνη. Ο λόγος; Για να μαζέψουμε ο,τι ζουμί βγάλει και να κάνουμε μια ωραία σάλτσα

close