Γίγαντες πλακί με λουκάνικο
Οι γίγαντες είναι ένα κλασσικό φαγητό της ελληνικής κουζίνας. Η προσθήκη των λουκάνικων καθιστούν το πιάτο ακόμα πιο γευστικό. Όσον αφορά το πορτοκάλι, δίνει στο πιάτο μια μυρωδιά η οποία θα σας μείνει αξέχαστη!
- Σερβίρει6
- Χρόνος προετοιμασίας60 Λεπτά
- Χρόνος μαγειρέματος60 Λεπτά
Υλικά
- 250 γρ. φασόλια γίγαντες
- 200 γρ. λουκάνικο χωριάτικο κομμένο σε κύβους 2 εκ.
- 1 μερίδα Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Λαχανικών ή 1 Κύβο για Όσπρια Knorr
- ½ φλ. ελαιόλαδο Άλτις
- 2 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε ροδέλες
- 3-4 πιπεριές κέρατο ή 2-3 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
- 1 συσκευασία Knorr Έτοιμη Σάλτσα για Ζυμαρικά Napoletana Κλασική Ιταλική
- 1 πορτοκάλι (κατά προτίμηση ακέρωτο και με τη φλούδα), κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 φλ. σέλινο, κομμένο σε ροδέλες (μόνο τα φύλλα και οι μίσχοι)
- 1 κ.γλ. πάπρικα σε σκόνη
- 3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα)
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε τα φασόλια για 12 ώρες σε κρύο νερό για να φουσκώσουν και να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
- Σκεπάζουμε τα φασόλια με κρύο νερό, προσθέτουμε τον ζωμό ή τον κύβο και τα αφήνουμε να βράσουν για 1 ώρα περίπου, σε χαμηλή φωτιά. Ξαφρίζουμε όσες φορές είναι απαραίτητο.
- Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τη μισή ποσότητα
- από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε τα λαχανικά από τη φωτιά όταν μαλακώσουν.
- Στραγγίζουμε τους γίγαντες και κρατάμε ξεχωριστά τον ζωμό τους. Μεταφέρουμε τους γίγαντες σε πυρίμαχο ταψί ή σε πυρέξ και προσθέτουμε την έτοιμη σάλτσα για ζυμαρικά, το μείγμα της πιπεριάς και του κρεμμυδιού, το πορτοκάλι, το σέλινο και την πάπρικα.
- Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε το φαγητό με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και με 1 φλ. από τον ζωμό των φασολιών που κρατήσαμε ξεχωριστά. Πασπαλίζουμε τέλος με την τριμμένη φρυγανιά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 1 ώρα. Προσθέτουμε το λουκάνικο 40΄ περίπου μετά την έναρξη του ψησίματος. Αποσύρουμε από τον φούρνο. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή κρύο.