Χριστουγεννιάτικη χήνα γεμιστή
Εξαιρετική ευκαιρία για να αντικαταστήσετε τις καθιερωμένες γιορτινές συνταγές με μια πραγματικά δελεαστική γεύση. Μπορεί να σας πάρει λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά θα κατακτήσει τους καλεσμένους σας!
- Σερβίρει6-8
- Χρόνος προετοιμασίας20 Λεπτά
- Χρόνος μαγειρέματος180 Λεπτά
Υλικά
- 1 ολόκληρη χήνα (3½ κιλά σε βάρος)
- 1 μερίδα Κnorr «Σπιτικός» Ζωμός Βοδινού
- 4 ατομικά ψωμάκια (της προηγούμενης ημέρας)
- 4 κ.σ. Βιτάμ με βούτυρο
- 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
- 150 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα
- 200 γρ. αμύγδαλα φιλέ
- 2 κ.σ. φασκόμηλο, αποξηραμένο
- 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
- 3 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση
- Πλένουμε πολύ καλά τη χήνα, την αλατοπιπερώνουμε, εσωτερικά και εξωτερικά, και την αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μικρό κατσαρολάκι, βράζουμε τη μερίδα του ζωμού σε 2 φλ. νερό για 2΄-3΄. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τα ψωμάκια και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για λίγα λεπτά.
- Λιώνουμε σε αντικολλητικό σκεύος 2 κ.σ. Βιτάμ με βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2΄-3΄ σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε στο μείγμα τα ψωμάκια, τα δαμάσκηνα, τα αμύγδαλα, το φασκόμηλο και το αυγό. Ανακατεύουμε ξανά, σοτάρουμε για 2΄-3΄ περίπου και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Γεμίζουμε το πουλερικό με το μείγμα των λαχανικών και των καρπών και κλείνουμε το άνοιγμα στην κοιλιά (με οδοντογλυφίδες ή με σπάγκο μαγειρικής).
- Βάζουμε τη χήνα σε αντικολλητικό ταψί και την αλείφουμε με το μέλι και το υπόλοιπο Βιτάμ με βούτυρο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220° C για 30΄. Χαμηλώνουμε στους 180° C και ψήνουμε για 2 ώρες και 30΄ ακόμη. Περιχύνουμε κατά διαστήματα με τον υπόλοιπο ζωμό και γυρίζουμε 1-2 φορές.
Tip:
Αφήνουμε τη χήνα σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 30 λεπτά με 1 ώρα πριν τη βάλουμε στον φούρνο.