Χριστουγεννιάτικη χήνα γεμιστή

Χριστουγεννιάτικη χήνα γεμιστή

0 (0) | Αξιολογήστε
Close

Διαλέξτε παρακάτω για να αξιολογήσετε

Εξαιρετική ευκαιρία για να αντικαταστήσετε τις καθιερωμένες γιορτινές συνταγές με μια πραγματικά δελεαστική γεύση. Μπορεί να σας πάρει λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά θα κατακτήσει τους καλεσμένους σας!

  • Σερβίρει6-8
  • Χρόνος προετοιμασίας20 Λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος180 Λεπτά

Υλικά

  • 1 ολόκληρη χήνα (3½ κιλά σε βάρος)
  • 1 μερίδα Κnorr «Σπιτικός» Ζωμός Βοδινού
  • 4 ατομικά ψωμάκια (της προηγούμενης ημέρας)
  • 4 κ.σ. Βιτάμ με βούτυρο
  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 150 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. αμύγδαλα φιλέ
  • 2 κ.σ. φασκόμηλο, αποξηραμένο
  • 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
  • 3 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση

  • Πλένουμε πολύ καλά τη χήνα, την αλατοπιπερώνουμε, εσωτερικά και εξωτερικά, και την αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε μικρό κατσαρολάκι, βράζουμε τη μερίδα του ζωμού σε 2 φλ. νερό για 2΄-3΄. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τα ψωμάκια και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για λίγα λεπτά.
  • Λιώνουμε σε αντικολλητικό σκεύος 2 κ.σ. Βιτάμ με βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2΄-3΄ σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε στο μείγμα τα ψωμάκια, τα δαμάσκηνα, τα αμύγδαλα, το φασκόμηλο και το αυγό. Ανακατεύουμε ξανά, σοτάρουμε για 2΄-3΄ περίπου και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Γεμίζουμε το πουλερικό με το μείγμα των λαχανικών και των καρπών και κλείνουμε το άνοιγμα στην κοιλιά (με οδοντογλυφίδες ή με σπάγκο μαγειρικής).
  • Βάζουμε τη χήνα σε αντικολλητικό ταψί και την αλείφουμε με το μέλι και το υπόλοιπο Βιτάμ με βούτυρο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220° C για 30΄. Χαμηλώνουμε στους 180° C και ψήνουμε για 2 ώρες και 30΄ ακόμη. Περιχύνουμε κατά διαστήματα με τον υπόλοιπο ζωμό και γυρίζουμε 1-2 φορές.
  • Tip:

    Αφήνουμε τη χήνα σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 30 λεπτά με 1 ώρα πριν τη βάλουμε στον φούρνο.

close