Καλαμάρια γεμιστά με σπανάκι και ρύζι

Καλαμάρια γεμιστά με σπανάκι και ρύζι

0 (0) | Αξιολογήστε
Close

Διαλέξτε παρακάτω για να αξιολογήσετε

Ένα χαρακτηριστικό πιάτο της σύγχρονης δημιουργικής ελληνικής κουζίνας. Το παραδοσιακό σπιτικό ριζότο της μαμάς γίνεται μία πρωτότυπη γέμιση για τα καλαμάρια! Μία απροσδόκητη συμφωνία γεύσεων που εντυπωσιάζει.

  • Σερβίρει6
  • Χρόνος προετοιμασίας10 Λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος45 Λεπτά

Υλικά

  • 6 μεγάλα καλαμάρια ή 12 μικρά (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
  • ½ φλ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο
  • 150 γρ. ρύζι τύπου καρολίνα
  • 1 βαζάκι Knorr Έτοιμη Σάλτσα Napoletana
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 φλ. ψιλοκομμένος άνηθος
  • 1 μερίδα Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Λαχανικών
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε τα καλαμάρια, τα πλένουμε, τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Για τη γέμιση, ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα σοτάρουμε σε 4 κ.σ. ελαιόλαδο για 2΄. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σπανάκι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμη.
  • Ρίχνουμε το ρύζι και τη σάλτσα Napoletana και μαγειρεύουμε για 5΄. Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού. Αποσύρουμε και ανακατεύουμε με τον άνηθο.
  • Γεμίζουμε τα καλαμάρια με το μείγμα και κλείνουμε στο άνοιγμα με οδοντογλυφίδα. Κάνουμε μια τρυπούλα στο πίσω μέρος, για να μην «σκάσουν» κατά το ψήσιμο.
  • Βάζουμε τα καλαμάρια σε πυρίμαχο σκεύος. Προσθέτουμε ανάμεσα τη γέμιση που περίσσεψε. Περιχύνουμε με τη μερίδα του ζωμού διαλυμένη σε 2 φλ. καυτό νερό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45΄.
  • Tip:

    Για να καθαρίσουμε τα φρέσκα καλαμάρια, τραβάμε το κεφάλι από το σώμα, βγάζοντας μαζί και τα εντόσθια. Αφαιρούμε στη συνέχεια το μακρόστενο, διάφανο κόκκαλο. Κόβουμε και πετάμε το κεφάλι και κρατάμε ξεχωριστά τα πλοκάμια.

close