Χριστουγεννιάτικο χοιροµέρι µε γλάσο

Χριστουγεννιάτικο χοιροµέρι µε γλάσο

5 (5) | Αξιολογήστε
Close

Διαλέξτε παρακάτω για να αξιολογήσετε

Όλοι θα ενθουσιαστούν όταν σερβίρετε αυτό το λαχταριστό χοιρομέρι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.Μπορείτε να το φτιάξετε πιο εύκολα απ' ό,τι νομίζετε.

  • Σερβίρει6-8
  • Χρόνος προετοιμασίας20 Λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος225 Λεπτά

Υλικά

  • 1 μεγάλο χοιρομέρι (6 κιλά)
  • 4 φλ. χυμός πορτοκαλιού
  • 1-2 κ.σ. καρφάκια από γαρίφαλο (μοσχοκάρφια)
  • 2 κρεμμύδια (ολόκληρα), καθαρισμένα
  • ½ κ.γ. κόκκοι από μαύρο πιπέρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 πορτοκάλια, κομμένα σε φέτες για το σερβίρισμα
  • ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
  • 1 μερίδα Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Βοδινού
  • 150 ml νερό
  • 6 κ.σ. μέλι
  • 4 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
  • 4 κ.σ. μουστάρδα

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το χοιρομέρι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το σκεπάζουμε με κρύο νερό. Το αφήνουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει και κατόπιν το βγάζουμε από το σκεύος και το σουρώνουμε.
  • Μεταφέρουμε και πάλι το χοιρομέρι στην κατσαρόλα και το περιχύνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού, μέχρι να καλυφθεί έως και τη μέση. Προσθέτουμε φρέσκο νερό, μέχρι καλυφθεί ολόκληρο.
  • Σφηνώνουμε 2-3 γαρίφαλα σε κάθε κρεμμύδι. Ρίχνουμε στο σκεύος τα κρεμμύδια, τους κόκκους πιπεριού και τα φύλλα δάφνης. Σκεπάζουμε το σκεύος και μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 2½-3 ώρες. Προσθέτουμε νερό, εάν χρειαστεί.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Βγάζουμε το χοιρομέρι από την κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Αφαιρούμε προσεκτικά την πέτσα από το κρέας, αφήνοντας ένα λεπτό στρώμα λίπους. Κόβουμε κατόπιν το χοιρομέρι σε σχήμα «διαμαντιού» και μπήγουμε τα υπόλοιπα γαρίφαλα.
  • Για να ετοιμάσουμε το γλάσο ανακατεύουμε τη μερίδα του ζωμού με το νερό, το μέλι, την μαρμελάδα πορτοκαλιού, το τζίντζερ και τη μουστάρδα. Κόβουμε τα πορτοκάλια σε φέτες και τις προσθέτουμε στο ταψί.
  • Ψήνουμε το χοιρομέρι για 45΄, αλείφοντάς το συχνά με το γλάσο. Βγάζουμε το χοιρομέρι από τον φούρνο, το σκεπάζουμε σφιχτά και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 10΄. Σερβίρουμε το κρέας κομμένο σε φέτες μαζί με την αρωματική σάλτσα του και διακοσμημένο με φέτες πορτοκαλιού.
  • Tip:

    Πειραματιζόμαστε με τις γεύσεις και προσθέτουμε στο γλάσο κανέλα, τριμμένους σπόρους από καρδάμωμο (κακουλέ) ή γλυκάνισο. Σερβίρουμε με βρασμένο κόκκινο λάχανο ή με πατάτες φούρνου.

close