Χριστουγεννιάτικη γεμιστή γαλοπούλα

Χριστουγεννιάτικη γεμιστή γαλοπούλα

5 (1) | Αξιολογήστε
Close

Διαλέξτε παρακάτω για να αξιολογήσετε

Εγγυημένα νόστιμη συνταγή γεμιστής γαλοπούλας για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας!

  • Σερβίρει6-8
  • Χρόνος προετοιμασίας30 Λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος120 Λεπτά

Υλικά

  • 1 γαλοπούλα (2½-3 κιλά)
  • ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ
  • Χυμός από 2 πορτοκάλια
  • ½ φλ. κονιάκ
  • 1 φλ. γλυκό κρασί
  • 1 μερίδα Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Βοδινού διαλυμένος σε 4 φλ. ζεστό νερό
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΑΝΗ ΚΡΟΥΣΤΑ
  • ½ φλ. Βιτάμ με βούτυρο
  • 1½ κ.γ. Knorr Aromat Μείγμα λαχανικών & μυρωδικών
  • ½ φλ. τυρί κρέμα
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  • 1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • Συκωτάκια από τη γαλοπούλα
  • 200 γρ. κιμάς χοιρινός
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 3 κ.σ. ρύζι τύπου καρολίνα
  • 1½ φλ. κάστανα, βρασμένα και κομμένα στη μέση
  • 1 μήλο, καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
  • 2 κ.σ. σταφίδα ξανθιά
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
  • 1-2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
  • 3-4 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 φλ. τριμμένη γραβιέρα
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε τη γαλοπούλα σε μεγάλο σκεύος. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα και περιχύνουμε το πουλερικό. Μαρινάρουμε για 5-6 ώρες στο ψυγείο, γυρίζοντας 2-3 φορές.
  • Σε δεύτερο μπολ, ανακατεύουμε το Βιτάμ με βούτυρο, το Knorr Aromat, το τυρί κρέμα, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Στραγγίζουμε τη γαλοπούλα από τη μαρινάδα και την σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Κρατάμε τη μαρινάδα ξεχωριστά.
  • Αλατοπιπερώνουμε το πουλερικό και ανασηκώνουμε προσεκτικά το δέρμα, για να μην σκιστεί, ξεκινώντας από τη βάση του λαιμού. Αλείφουμε εσωτερικά με το μείγμα της κρούστας.
  • Σε μία κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, τα συκωτάκια και τον κιμά στο ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Προσθέτουμε το ρύζι, το κάστανο, το μήλο, τη σταφίδα, το κουκουνάρι, τη ρίγανη και το μπαχάρι. Ρίχνουμε 2 φλ. από τη μαρινάδα, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 10΄. Αποσύρουμε και ανακατεύουμε με το τυρί.
  • Γεμίζουμε το πουλερικό με το μείγμα και ράβουμε στο άνοιγμα. Περιχύνουμε με τη μαρινάδα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 2 ώρες. Περιχύνουμε τη γαλοπούλα με τα ζουμάκια από το ταψί κατά διαστήματα.
    close