Πίτα από κίτρινη κολοκύθα με απάκι και ανθότυρο

Πίτα από κίτρινη κολοκύθα με απάκι και ανθότυρο

0 (0) | Αξιολογήστε
Close

Διαλέξτε παρακάτω για να αξιολογήσετε

Απολαύστε μία αγαπημένη παραδοσιακή συνταγή με πίτα από κολοκύθα.

  • Χρόνος προετοιμασίας40 Λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος35 Λεπτά

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας, κατάλληλο για πίτες
  • 1 κιλό ανθότυρο χοντροτριμμένο
  • 1 ½ κιλό κίτρινη κολοκύθα, τριμμένη και καλά στυμμένη
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. απάκι κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1 Knorr Σπιτικό Ζωμό λαχανικών
  • 1 κ.σ. δυόσμο φρέσκο
  • 250 ml γάλα φρέσκο
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 3 κ.σ. σιμιγδάλι χονδρό η γλυκό τραχανά
  • 250 γρ. Βιτάμ με βούτυρο, λιωμένο σε χαμηλή θερμοκρασία
  • Πιπέρι και αλάτι
  • Λίγο μαυροσούσαμο

Εκτέλεση

  • Σε ένα μικρό σκεύος ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τον σπιτικό ζωμό λαχανικών και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να διαλυθεί ο σπιτικός ζωμός, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
  • Συμπληρώνουμε το σιμιγδάλι, το 1/3 από το χονδροσπασμένο ανθότυρο και 1 κ.σ. από το λιωμένο Βιτάμ με βούτυρο.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το τυρί και φουσκώσει το σιμιγδάλι, έτσι ώστε να γίνει ένα παχύρευστο μείγμα. Το αφήνουμε στην άκρη για λίγο.
  • Σε ένα άλλο βαθύ σκεύος, σοτάρουμε με λίγο λιωμένο Βιτάμ με βούτυρο την τριμμένη κίτρινη κολοκύθα, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το απάκι.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα με το σιμιγδάλι μαζί με το υπόλοιπο ανθότυρο, τον δυόσμο, τα αβγά, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Με μια κουτάλα, ανακατεύουμε το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη για λίγο.
  • Αλείφουμε ένα ταψί ορθογώνιο αντικολλητικό 35x25 με το Βιτάμ με βούτυρο και τοποθετούμε 5 φύλλα κρούστας. Αλείφουμε το κάθε φύλλο καλά με το λιωμένο Βιτάμ.
  • Απλώνουμε το μείγμα της γέμισης πάνω από το τελευταίο φύλλο σε όλη την επιφάνειά του.
  • Σκεπάζουμε την πίτα με άλλα 5 φύλλα, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία αλείμματος με το λιωμένο Βιτάμ.
  • Τοποθετούμε την πίτα στο ψυγείο για 10 λεπτά, για να σφίξει η γέμισή της, καθώς και για να ψυχθούν καλά τα φύλλα της κρούστας, ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να τα χαράξουμε σε κομμάτια, πριν την ψήσουμε και πουδράρουμε με μαυροσούσαμο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για 30-35 λεπτά.
  • Tip:

    Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κολοκυθάκια αντί για κολοκύθα, ή αντί για απάκι καπνιστό μπέικον.

close