Γεμιστό κατσικάκι στον φούρνο

Γεμιστό κατσικάκι στον φούρνο

0 (0) | Αξιολογήστε
Close

Διαλέξτε παρακάτω για να αξιολογήσετε

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, η Ανάσταση είναι ταυτισμένη με τη μυρωδιά του γεμιστού αρνιού που ψήνεται στο φούρνο. Αξίζει να δοκιμάσετε αυτή την ξεχωριστή συνταγή που πετυχαίνει τον τέλειο συνδυασμό ανάμεσα στη γλύκα του ψητού και στα αρώματα του περιβολιού.

  • Σερβίρει8-10
  • Χρόνος προετοιμασίας30 Λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος105 Λεπτά

Υλικά

  • 2½ κιλά κατσικίσιο κρέας, (ολόκληρο το στήθος μαζί με ένα μέρος από την κοιλιά)
  • 250 ml ελαιόλαδο Άλτις
  • Χυμός από 2 λεμόνια
  • 4 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες
  • 1½ κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 1 κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη για το ψήσιμο
  • 1 φλ. νερό για το ψήσιμο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  • 100 ml ελαιόλαδο Άλτις
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 μικρή συκωταριά (1 κιλό περίπου), ζεματισμένη και ψιλοκομμένη σε κύβους
  • 300 γρ. ρύζι για πιλάφι ή για γεμιστά
  • ½ ματσάκι άνηθος η μάραθος, ψιλοκομμένος
  • 1 ματσάκι καυκαλίθρες, ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
  • 1 μερίδα Κnorr «Σπιτικός» Ζωμός Βοδινού
  • 2½ φλ. καυτό νερό
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίξει.
  • Σε ένα μπόλ, ανακατεύουμε 100 ml από το ελαιόλαδο (για το κρέας), τον χυμό του λεμονιού, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Τρίβουμε το κρέας, εσωτερικά και εξωτερικά, με το μείγμα που ετοιμάσαμε (εάν μας περισσέψει λίγο, περιχύνουμε το κατσικάκι πριν το ψήσουμε).
  • Βάζουμε τις πατάτες σε ένα μπολ με κρύο νερό και τις αφήνουμε στην άκρη.
  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση: σε μια βαθιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε πρώτα τα κρεμμυδάκια και ύστερα τη συκωταριά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ρύζι, τον άνηθο, τις καυκαλίθρες, τα μυρώνια, τη μερίδα του ζωμού και 2½ φλ. καυτό νερό. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 20΄.
  • Γεμίζουμε το κατσικάκι με το μείγμα του ρυζιού και ράβουμε στο άνοιγμα για να μην χυθεί η γέμιση κατά το ψήσιμο.
  • Βάζουμε το κρέας σε ένα ταψί με λίγο νερό και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°- 180° C, για 30΄ από κάθε πλευρά.
  • Στη συνέχεια, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, προσθέτουμε τις πατάτες, τις οποίες έχουμε προηγουμένως αλατοπιπερώσει, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη ρίγανη και 1 φλ. νερό και ψήνουμε το φαγητό για 45΄ ακόμη.
  • Tip:

    Αντί για μυρώνια και καυκαλίθρες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σέσκουλα ή λάπαθα.Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε 2 κ.σ. εστραγκόν στη γέμιση, για περισσότερο άρωμα.

close