Oγκρατέν με ποικιλία τυριών και απάκι

Oγκρατέν με ποικιλία τυριών και απάκι

0 (0) | Αξιολογήστε
Close

Διαλέξτε παρακάτω για να αξιολογήσετε

Η απόλαυση ξεκινά από τις ευωδιές των τυριών που λιώνουν μέσα στο φούρνο. Σιγά-σιγά σχηματίζεται η χρυσαφένια κρούστα και μετά είναι θέμα λίγης ακόμη υπομονής μέχρι να δοκιμάσουν οι καλεσμένοι σας τον υπέροχο συνδυασμό των γεύσεων και να αρχίσει το… χειροκρότημα!

  • Σερβίρει4-6
  • Χρόνος προετοιμασίας20 Λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος35 Λεπτά

Υλικά

  • 500 γρ. ποικιλία από μικρά ζυμαρικά (κοφτό μακαρονάκι, πένες και τορτελίνια)
  • 150 γρ. Βιτάμ με βούτυρο
  • 50 γρ. καπνιστό τυρί Βερμίου, τριμμένο
  • 50 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
  • 50 γρ. κασέρι Μυτιλήνης, τριμμένο
  • 50 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας, τριμμένο
  • 120 γρ. καλαθάκι Λήμνου, χονδροτριμμένο
  • 200 γρ. απάκι καπνιστό, κομμένο σε κύβους
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψημένη και κομμένη σε κυβάκια
  • 1 μερίδα Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Λαχανικών
  • 5 αυγά
  • ½ λίτρο φρέσκο γάλα
  • ½ λίτρο κρέμα γάλακτος
  • 100 -120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente (για 1΄ λιγότερο από τον προτεινόμενο χρόνο της κάθε συσκευασίας) μέσα σε 3 διαφορετικά σκεύη.
  • Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και κρατάμε 100 ml από το νερό τους. Στη συνέχεια, τα ζεματίζουμε όλα μαζί σε 120 γρ. από το Βιτάμ με βούτυρο, μέσα σε ευρύχωρο αντικολλητικό σκεύος.
  • Βάζουμε τα ζυμαρικά σε πυρίμαχο σκεύος, αλειμμένο με το υπόλοιπο Βιτάμ με βούτυρο. Ανακατεύουμε με τα τριμμένα τυριά, το απάκι και την πιπεριά και αλατοπιπερώνουμε.
  • Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το νερό που έχουμε κρατήσει από τα ζυμαρικά και διαλύουμε τη μερίδα του ζωμού.
  • Χτυπάμε τα αυγά με μίξερ χειρός σε βαθύ μπολ. Προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το αλεύρι και τον ζωμό. Σουρώνουμε το μείγμα με λεπτό σουρωτήρι και περιχύνουμε τα ζυμαρικά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 35΄, μέχρι να δέσουν τα ζυμαρικά με τη σάλτσα και να ροδίσει η επιφάνεια.
  • Tip:

    Μπορούμε να εμπλουτίσουμε γευστικά το ογκρατέν μας προσθέτοντας κομματάκια λιαστής ντομάτας και φρέσκο ή αποξηραμένο βασιλικό.

close