Γκιούλμπασι στη γάστρα

Γκιούλμπασι στη γάστρα

0 (0) | Αξιολογήστε
Close

Διαλέξτε παρακάτω για να αξιολογήσετε

Όχι, δεν είναι κάποιο τουριστικό θέρετρο της ανατολής… Το γκιούλμπασι –γι’ αυτό μιλάμε- είναι ένα ξεχωριστό πιάτο, με μια ποικιλία από χρώματα και αρώματα που συγκινούν ακόμη και τους πιο ψύχραιμους ουρανίσκους! Όπως θα δείτε δεν είναι δύσκολο – είναι όμως πολύ εντυπωσιακό!

  • Σερβίρει6
  • Χρόνος προετοιμασίας20 Λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος120 Λεπτά

Υλικά

  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κρέας (κατά προτίμηση από χτένι), κομμένο σε μερίδες
  • 500 γρ. αρνίσιο ή κατσικίσιο κρέας (κατά προτίμηση μπούτι), κομμένο σε μερίδες
  • 450 γρ. πιπεριές, πράσινες και κόκκινες, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 3 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 3-4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 150 γρ. φέτα, κομμένη σε κύβους
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι σκληρό, κομμένο σε κύβους
  • ½ φλ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 80 γρ. Φυτίνη με βούτυρο
  • 2 φλ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας Pummaro Κλασικό
  • 1 μερίδα Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Λαχανικών διαλυμένος σε 3 φλ. ζεστό νερό
  • 1 κ.γ. κόκκοι μπαχάρι
  • ½ κ.γ. κοφτό κανέλα σε σκόνη
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά τα δύο είδη κρέατος και τα στρώνουμε στη βάση μιας γάστρας, ανάμεικτα.
  • Σκεπάζουμε το κρέας με τις πιπεριές, τις ντομάτες και τα κρεμμύδια, εναλλάσσοντας τα υλικά σε στρώσεις. Σκεπάζουμε τέλος με το σκόρδο και τα τυριά.
  • Περιχύνουμε το περιεχόμενο του ταψιού με το ελαιόλαδο, τη φυτίνη, τον χυμό ντομάτας και τη μερίδα του ζωμού. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε.
  • Σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° -170° C για 2-2½ ώρες.
  • Tip:

    Εναλλακτικά, μπορούμε να ετοιμάσουμε τη συνταγή μας ψήνοντας σε ανοιχτό σκεύος, αφού έχουμε τυλίξει τα υλικά μέσα σε φύλλο κρούστας και μέχρι το φύλλο να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

close