Μουσακάς με λαχανικά

Μουσακάς με λαχανικά

0 (0) | Αξιολογήστε
Close

Διαλέξτε παρακάτω για να αξιολογήσετε

Μια παραλλαγή του αγαπημένου μας μουσακά, για να μην τον στερηθούμε ούτε στη νηστεία!

  • Σερβίρει4-6
  • Χρόνος προετοιμασίας30 Λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος45 Λεπτά

Υλικά

  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • ½ φλ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 φλ. ντοματάκι Pummarò Κλασικό ψιλοκομμένο
  • 2 μέτρια καρότα, τριμμένα
  • 2 σκαφάκια άσπρα μανιτάρια
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • ½ ματσάκι φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • ½ κ.γ. κύμινο σε σκόνη
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
  • 2 μεγάλες μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες
  • 2 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε φέτες
  • 2 φλ. ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
  • 6 κ.σ. Βιτάμ
  • 12 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 μερίδα Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Λαχανικών, διαλυμένη σε 1 λίτρο ζεστό νερό
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Σε αντικολλητικό σκεύος, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο για 2΄-3΄.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και μόλις αρχίσουν να καραμελώνουν τα λαχανικά ρίχνουμε το ντοματάκι, τα καρότα και τα μανιτάρια. Σοτάρουμε για 2΄-3΄ ακόμη και σβήνουμε με το κρασί.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον μαϊντανό και τα μπαχαρικά, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε τα λαχανικά, έως ότου μείνουν μόνο με τη σάλτσα τους.
  • Τηγανίζουμε ελαφρά τις μελιτζάνες και τις πατάτες στο ηλιέλαιο και τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν το επιπλέον λάδι τους.
  • Αλείφουμε ένα πυρέξ με λίγο ελαιόλαδο, τοποθετούμε μια στρώση πατάτας και σκεπάζουμε με ένα μέρος από τα λαχανικά. Σκεπάζουμε με φέτες μελιτζάνας. Συνεχίζουμε, εναλλάσσοντας τα υλικά, μέχρι να τελειώσουν.
  • Σε ένα κατσαρολάκι ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Ζεσταίνουμε το Βιτάμ σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι. Ρίχνουμε σιγά σιγά τον ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η μπεσαμέλ να γίνει παχύρρευστη.
  • Περιχύνουμε το περιεχόμενο του ταψιού με την μπεσαμέλ και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45΄.
close