Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με γέμιση

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με γέμιση

0 (0) | Αξιολογήστε
Close

Διαλέξτε παρακάτω για να αξιολογήσετε

Εντυπωσιακή συνταγή για να μαγειρέψετε στην οικογένειά σας τη μέρα των Χριστουγέννων. Γαλοπούλα με την πιο νόστιμη γέμιση!

  • Σερβίρει4+
  • Χρόνος προετοιμασίας10 Λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος180 Λεπτά

Υλικά

  • 1 γαλοπούλα (5-6 κιλά)
  • 100 γρ. Βιτάμ με βούτυρο Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 μερίδα Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Κότας για τη σάλτσα
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. Βιτάμ με βούτυρο
  • 2 μήλα, κομμένα σε κύβους
  • 1 κλωναράκι σέλερι, κομμένο σε κυβάκια
  • 2 κ.σ. φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
  • 100 γρ. καρυδόψιχα, ψοντροκομμένη
  • 1 μερίδα Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Κότας
  • 300 ml ζεστό νερό
  • 600 γρ. λευκό ψωμί, κομμένο σε κύβους

Εκτέλεση

  • Αφήνουμε τη γαλοπούλα για 2 ώρες εκτός ψυγείου, πριν την ετοιμάσουμε. Στη συνέχεια, την πλένουμε πολύ καλά και τη στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Αλείφουμε τη γαλοπούλα, εσωτερικά και εξωτερικά, με το Βιτάμ και την αλατοπιπερώνουμε καλά.
  • Μεταφέρουμε το πουλερικό επάνω στη σχάρα από ένα μεγάλο και ρηχό ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220° C για 20΄.
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 175° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο υπολογίζοντας τον συνολικό απαιτούμενο χρόνο με βάση το βάρος (30΄ για κάθε κιλό).
  • Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο εάν η γαλοπούλα παίρνει πολύ γρήγορα χρώμα. Αποσύρουμε από τον φούρνο όταν το θερμόμετρο δείξει ότι η θερμοκρασία βαθιά στο μπούτι έχει φτάσει στους 78° C.
  • Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε 2 κ.σ. Βιτάμ για 2΄-3΄, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα μήλα και το σέλερι και σοτάρουμε για 5΄ ακόμη. Ρίχνουμε τα μυρωδικά, το καρύδι, τη μερίδα του ζωμού, το νερό και το ψωμί.
  • Ανακατεύουμε τη γέμιση και αποσύρουμε από τη φωτιά. Φροντίζουμε ώστε το μείγμα να είναι ζουμερό. Συμπληρώνουμε λίγο νερό εάν είναι απαραίτητο. Βάζουμε τη γέμιση σε πυρίμαχο σκεύος, μοιράζουμε το υπόλοιπο Βιτάμ στην επιφάνεια και ψήνουμε στον φούρνο για 45΄.
  • Βγάζουμε τη γαλοπούλα από τον φούρνο. Την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, όχι πολύ σφιχτά, και την αφήνουμε για 20΄-25΄ να κρυώσει ελαφρά, πριν την τεμαχίσουμε.
  • Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα συλλέγοντας τα ζουμάκια από το ταψί σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Προσθέτουμε τη μερίδα του ζωμού, ανακατεύουμε και βράζουμε για 1΄-2΄. Σερβίρουμε τη γαλοπούλα με σάλτσα και γέμιση.
  • Tip:

    Για περισσότερο άρωμα, γεμίζουμε τη γαλοπούλα με καρότα, κρεμμύδια και φύλλα δάφνης και προσθέτουμε στο ταψί 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού. Για να γίνει η πέτσα πιο τραγανή, αφήνουμε τη γαλοπούλα για 1 ώρα ξεσκέπαστη στο ψυγείο, πριν την ετοιμάσουμε. Προετοιμάζουμε τη γέμιση χωριστά για να κερδίσουμε χρόνο ψησίματος και για να εξασφαλίσουμε περισσότερες μερίδες.

close