Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με σάλτσα κράνμπερι

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με σάλτσα κράνμπερι

0 (0) | Αξιολογήστε
Close

Διαλέξτε παρακάτω για να αξιολογήσετε

Ένα ξεχωριστό πιάτο για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι... γαλοπούλα με σάλτσα κράνμπερι! Δοκιμάστε την!

  • Σερβίρει4+
  • Χρόνος προετοιμασίας10 Λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος180 Λεπτά

Υλικά

  • 1 γαλοπούλα (5-6 κιλά)
  • 1 κύβος Knorr Κλασικός Ζωμός Κότας
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 πορτοκάλια, χωρισμένα σε φέτες
  • 2 κ.σ. φρέσκο φασκόμηλο (μόνο τα φύλλα)
  • 150 γρ. φρέσκα κράνμπερις (μύρτιλλα)
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κύβος Knorr Κλασικός Ζωμός Κότας για τη σάλτσα
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμός)
  • 100 γρ. ζελέ κράνμπερι ή φραγκοστάφυλο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ξεπλένουμε τη γαλοπούλα και τη στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί. Λιώνουμε τον κύβο στο ελαιόλαδο και αλείφουμε τη γαλοπούλα με το παχύρρευστο μείγμα. Καρυκεύουμε με το πιπέρι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C.
  • Γεμίζουμε το πουλερικό με τις φέτες πορτοκαλιού και το φασκόμηλο. Βάζουμε τη γαλοπούλα σε σχάρα επάνω σε ένα μεγάλο, ρηχό ταψί και ψήνουμε για περίπου 20΄.
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 175° C και υπολογίζουμε τον χρόνο ψησίματος με βάση το βάρος – 30΄ για κάθε κιλό. Η γαλοπούλα είναι έτοιμη όταν το θερμόμετρο φούρνου δείξει 78° C βαθιά μέσα στο μπούτι.
  • Αποσύρουμε τη γαλοπούλα από τον φούρνο, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, όχι πολύ σφιχτά, και την αφήνουμε να σταθεί για 25΄-30΄ πριν την κόψουμε.
  • Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα κράμπερι. Βάζουμε τα φρέσκα κράνμπερις σε μεσαίο μπολ, τα περιχύνουμε με βραστό νερό και τα μουλιάζουμε για 25΄. Στραγγίζουμε και βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι.
  • Προσθέτουμε το κρασί, τη μερίδα του ζωμού, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και το ζελέ. Σιγοβράζουμε για 10΄ και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε τη γαλοπούλα με τη σάλτσα κράνμπερι.
  • Tip:

    Για περισσότερο άρωμα, προσθέτουμε στο ταψί χυμό πορτοκαλιού και εμπλουτίζουμε τη γέμιση σε καρότα, κρεμμύδια και φύλλα δάφνης. Αφήνουμε τη γαλοπούλα ξεσκέπαστη στο ψυγείο πριν την ετοιμάσουμε για να γίνει πιο τραγανή εξωτερικά. Ετοιμάζουμε τη γέμιση ξεχωριστά για να εξασφαλίσουμε περισσότερες μερίδες.

close